Boeien

Ga die wereld uit zong Frank Boeijen ooit. Uiteraard bedoelde hij de wereld van onverschilligheid en liefde dat geen liefde blijkt te zijn. Maar hoe specifiek had hij die wereld bedoelt eigenlijk? Bedoelde hij de wereld van de salmonella bacterie clostridum baillus cereus bijvoorbeeld, zo van: Ga die wereld van smerige bacteriën uit,  want het is echt beter je niet met die bacillen je te omgeven, jij als laborant.” Want misschien dat die vrouw van het liedje wel op een Laboratorium werkte en er erg belabberd aan toe was. Dat Frank Boeijen daar dus een liedje over schreef. Over die vrouw op dat laboratorium, waar hij een oogje op had en die maar met bacteriën bezig was de hele dag en dat niemand in haar omgeving liefde gaf vandaar dat hij haar er even op wees dat ze beter díe wereld uit kon gaan, want daar zou ze de liefde dus niet vinden, in die bacillen-tent. Wel met hem uiteraard, maar niet met die zakkenwassers van dat laboratorium dus.

Of bedoelde hij de metaforische wereld waarin de werkelijkheid van de ziel zich pas kenbaar kan maken als die de opponent overwinnen kan. De opponent; de wereld die je met je zintuigen waarneemt en zich vormt als een uiterlijke wereld van politiek, problematiek, gezag, maatschappij en heerschappij.  Dat je je op je zesde zintuig kan gaan richten in plaats van je te richten op wat jouw onmiddelijke behoefte ingeeft,  gebaseerd op je 5 zintuigen die  jouw willen doen laten geloven dat die uiterlijke wereld waar is. Waardoor je leert te leven in een wereld van geweld, haat, macht en wanorde. Wat maakte dat Frank Boeijen dus genoodzaakt was dat ene liedje te maken om te kunnen zingen: ”Ga die wereld uit, mijn lieve schat, denk toch na, en laaf je niet aan de laagheid der wreedheid, maar sta op en wees de koningin van je leven, ga die wereld uit, alsjeblieft, lees geen kranten meer, volg het journaal niet meer, het is toch allemaal ellende. Je hebt toch nooit de liefde gehad, dus pas op, ga niet met al die kwetsbaarheid het mijnenveld op der actualiteiten, blijf thuis, blijf binnen, ga naar Kronenburgpark of ga weg, als je maar die wereld uitgaat.

Tja, wat bedoelde Frank Boeijen nou precíes?  Nou ja, boeien. Ik heb wel wat beters te doen dan me te buigen over wat Frank Boeijen bedoelt. Het journaal volgen bijvoorbeeld.

caroline • October 3, 2015


Previous Post

Next Post