Rare verslavingen

Iedereen kent op zn minst wel één verslaving.  Zelf  heb ik de neurose ‘zonder na te denken de koelkast 5 keer achter elkaar open en dicht doen.’ Iedere keer zie ik die leverworst liggen en denk ik hetzelfde: ”Eten of niet?”
De balans neigt naar het niet-eten te gaan, wat een vooruitgang betekent. Toch vraag ik mezelf terdege af met het opbiechten van het voeren deze neurotische handelingen of ik ergens een chromosoom mis, waardoor een lichte vorm van autisme wellicht erkend kan worden. Of is het gewoon een verslaving aan eten?

Er zijn naast het roken, eten en drinken nog tal van andere verslavingen. Hier volgen een paar zeer vreemde:

Pica: – Een verslaving van alles wat niet te eten is en toch gegeten wordt, zoals lijm, wasmiddel, urine en katoen. Ach ja, wie is er niet groot geworden met een heerlijk glas vloeibare Biotex bij het ontbijt. Lekker toch?

Infobesitas: – Dat hebben mensen met de verslaving aan nieuws en feiten, ook wel de nerds genoemd. Ik heb huisgenoten gekend die deze verslaving hadden. Wat zij doorzakken noemden hield meestal in dat je de hele avond naar ellenlange zogenaamde interessante historische feiten kon luisteren, zonder dat zij in de gaten hadden dat jij ondertussen het bankstel aan het opeten was. En inderdaad, allemaal wetenschapsstudenten.

Agalmatophilia: – De verslaving van je sexueel aangetrokken voelen tot voorwerpen die niet van vlees en bloed zijn, zoals lantaarnpalen, stoelen, tafels.  Ik verdenk mijn hond van deze verslaving. Hij rijt overal tegen aan,  vooral tegen mijn buurvrouw als hij haar ziet. Die is ook niet echt van vlees en bloed te noemen namelijk.

Bigorexia: – Mensen die verslaafd zijn aan sporten. Van die bodybuilders die er iets wat overrekt uitzien met hun overstresste spieren. Een superman daten is leuk, daten met de Hulk wordt iets minder. Hij zal maar ineens uit z’n hemdje scheuren en groen worden tijdens een diner in het restaurant.  Niet echt om over naar huis te schrijven.

Wrinklerexia: – De anti-rimpelverslaving. De botox figuren die iets te ver doordraaien met het spuiten van botox. De mensen in Hollywood die ten onder gaan aan hun plastische chirurgie verslaving, ook wel wandelende lijken, zombies,  vampiers of Michael Douglas genoemd.

Tanorexia – Mensen die aan bruin worden verslaafd zijn. Ik werkte ooit op een call centre waar een doorrookte vrouw volledig doordraafde in haar zonnebankbezoek. Ze werd wel veel gevraagd voor zwarte piet. Dus die hield er toch een leuke carrière aan over.

En zo zijn er nog tal van vreemdsoortige verslavingen. De enige vraag is natuurlijk: ”Hoe kom je er van af?” Tja, voor sommige een weet en voor velen een raadsel.  Dat het moeilijk is om je aan je voornemens te houden van een verslaving af te komen blijkt vaak uit het feit dat du moment you are speaking over dieten bijvoorbeeld je de frituurpan alweer hebt aangezet. Het enige woord dat helpt in dit verband is: discipline. Keiharde discipline. Iets anders zal gewoonweg niet helpen.

caroline • August 30, 2015


Previous Post

Next Post